Περιήγηση στο Διαδίκτυο GPRS – Χρήση κινητών τηλεφώνων ως μόντεμ για φορητούς υπολογιστές ή υπολογιστές

Οι τεχνολογίες κινητών τηλεφώνων που ονομάζονται GPRS και 3G φέρνουν στον φτωχότερο πληθυσμό του κόσμου πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν γίνεται τόσο αισθητός ο αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών όσο στη Νιγηρία, την Ινδία και την Κίνα. Η περίπτωση της Νιγηρίας είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Μόλις πριν από 6 χρόνια, η Νιγηρία είχε λιγότερες από 400.000 σταθερές γραμμές για έναν πληθυσμό περίπου 130 εκατομμυρίων.

Αλλά με την έλευση των μεγάλων δικτύων GSM, MTN, ZAIN, GLO και άλλων, ο αριθμός των συνδρομητών εκτινάχθηκε σε πάνω από 50 εκατομμύρια. Επί του παρόντος, υπάρχει μια έξαρση της ζήτησης στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, η οποία έχει καταστεί δυνατή από διάφορες τεχνολογίες πρόσβασης σε πακέτα δεδομένων, όπως το GPRS, το 3G και το HSPDA.

Το πιο εκπληκτικό αυτή τη στιγμή είναι ότι το κόστος πρόσβασης έχει επίσης μειωθεί δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες όπως η Νιγηρία όπου περίπου 8 χρόνια δημοκρατίας οδήγησαν στην εμφάνιση μιας νέας μεσαίας τάξης, οποιοσδήποτε με υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή με κατάλληλο κινητό τηλέφωνο μπορεί πλέον να συνομιλεί, να περιηγείται σε ιστότοπους, να ελέγχει email, να εμπορεύεται μετοχές και να παίρνει διαδικτυακά μαθήματα ακόμη και σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο με χρήση κινητών τηλεφώνων;

Βήμα 1

Πρέπει να έχετε τηλέφωνο που να υποστηρίζει πρόσβαση σε δεδομένα πακέτων. Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων όπως η Nokia, η Sony Ericsson και η Samsung προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα κινητών τηλεφώνων που ποικίλλουν ως προς την πολυπλοκότητα και το κόστος.

Βήμα 2

Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένα τα δεδομένα πακέτων στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σας. Στη Νιγηρία, οι MTN, GLO και Zain προσφέρουν ένα συνδυασμό GPRS, EDGE, 3G και 3.5G ή HSPDA.

Βήμα 3

Το τηλέφωνό σας πρέπει να έχει ρυθμιστεί για περιήγηση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτό μπορεί να γίνει χειροκίνητα ή αυτόματα ανάλογα με τον πάροχο υπηρεσιών και το μοντέλο του κινητού σας τηλεφώνου. Συνήθως, ζητάτε τις ρυθμίσεις από τον πάροχο πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας και είτε τις αποθηκεύετε αυτόματα είτε τις εισάγετε χειροκίνητα.

Βήμα 4

Μόλις ολοκληρώσετε το Βήμα 3, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κινητό σας τηλέφωνο χρησιμοποιώντας το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης που συνοδεύει ή με ένα πρόγραμμα περιήγησης τρίτου μέρους όπως το Opera Mini, το UC Web ή το Teashark που εγκαθιστάτε.

Βήμα 5

Αυτά τα κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα πακέτων δεδομένων μπορούν να λειτουργούν ως μόντεμ είτε για τον υπολογιστή σας είτε για φορητό υπολογιστή. Μπορείτε είτε να συνδέσετε το κινητό σας ασύρματα στον υπολογιστή/φορητό υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας Bluetooth είτε με καλώδιο USB.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ορισμένοι υπολογιστές και φορητοί υπολογιστές μπορεί να έχουν ήδη εγκατεστημένα τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης. Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνουν, απλά εγκαθιστάτε τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης και εισάγετε κάποιες ρυθμίσεις και είστε έτοιμοι να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.

Τα παραπάνω βήματα ισχύουν για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου οπουδήποτε στον κόσμο, όχι μόνο για τους συνδρομητές MTN, GLO ή Zain στη Νιγηρία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό που χρησιμοποιείτε είναι ένα κινητό τηλέφωνο.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.