Κινητά τηλέφωνα – Από αναλογικό σε ψηφιακό

Όταν βγήκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα από την αγορά, πολλοί άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι από την πρόοδο της τεχνολογίας τους. Πράγματι, ήταν απλά καταπληκτικό για ένα πολύ μικρό κομμάτι του εξοπλισμού επικοινωνίας να μπορεί να στέλνει και να μεταδίδει μηνύματα με φωνή. Ήταν σαφώς πιο πλεονεκτικό από ένα αμφίδρομο ραδιόφωνο που ήταν η μόδα εκείνες τις μέρες όπου μπορείτε να καλείτε μόνο τους σταθμούς βάσης σας και άλλους χρήστες ραδιοφωνικών ακουστικών που συνδέονται με το κανάλι σας. Οι περισσότεροι από εκείνους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αμφίδρομα ραδιόφωνα ήταν χομπίστες ή υπάλληλοι μιας εταιρείας με τη βάση να επικοινωνούν με υπαλλήλους πεδίου για να παρακολουθούν το πού βρίσκονται. Το πλεονέκτημα ενός κινητού τηλεφώνου σε σύγκριση με αυτά τα αμφίδρομα ραδιόφωνα ήταν η μεγαλύτερη ισχύς πρόσβασης ενός κινητού τηλεφώνου, ενώ ένα αμφίδρομο ραδιόφωνο είναι περιορισμένο στο εύρος λειτουργίας του.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα, αν και χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία κυψελών μέσω της επαναχρησιμοποίησης καναλιών, εξακολουθούσαν να θεωρούνται ως στο αρχικό τους στάδιο καθώς ο φορέας που χρησιμοποιεί είναι η αναλογική τεχνολογία. Πρώτα όμως, για να κατανοήσετε καλύτερα τη λειτουργία ενός κινητού τηλεφώνου, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τον όρο επαναχρησιμοποίηση καναλιού. Βλέπετε, τα ραδιοσήματα λειτουργούν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτά τα ραδιοσήματα, για να είναι απαλλαγμένα από παρεμβολές, θα πρέπει να λειτουργούν σε διαφορετική συχνότητα. Όπως εάν μια συγκεκριμένη ραδιοσυχνότητα είναι στα 120 MHz, μια άλλη ραδιοσυχνότητα θα πρέπει να βρίσκεται σε άλλη συχνότητα για να αποφευχθεί η ανάμειξη σημάτων με το ραδιοσήμα που λειτουργεί ήδη στη συχνότητα 120 MHz. Αλλά στην περίπτωση των κινητών τηλεφώνων, πολλές από αυτές τις μονάδες λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, μέσω της αρχής της επαναχρησιμοποίησης καναλιών, κάνοντας έτσι τα κινητά τηλέφωνα να χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους. Η επαναχρησιμοποίηση καναλιών έγινε δυνατή παρέχοντας περιορισμένη ισχύ σε κάθε μονάδα κινητής τηλεφωνίας και παρέχοντας πολλές τοποθεσίες ή πύργους κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αναμεταδίδει και να λαμβάνει σήμα μόνο στην πλησιέστερη τοποθεσία κινητής τηλεφωνίας ή στον πλησιέστερο σε αυτό πύργο και να μην επηρεάζει έναν άλλο πύργο κινητής τηλεφωνίας σε άλλη τοποθεσία, επιτρέποντας σε άλλα κινητά τηλέφωνα στο ίδιο κανάλι να στέλνουν και να λαμβάνουν σήματα σε άλλες τοποθεσίες κινητής τηλεφωνίας ή πύργους χωρίς παρεμβολές.

Τώρα που έχετε μια καλή ιδέα πώς λειτουργεί το κινητό τηλέφωνο, ας πάμε πίσω στον πρώτο φορέα που χρησιμοποιείται από τα κινητά τηλέφωνα, ο οποίος είναι το Αναλογικό σύστημα μεταφοράς ραδιοφωνικών σημάτων. Αυτού του είδους οι φορείς ραδιοφωνικών σημάτων είναι οι ανοδικές και κάτω συχνότητες των ραδιομεταδόσεων που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις μορφές ραδιοφωνικών μηνυμάτων πριν από την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτών των σημάτων μπορεί να δει κανείς σε χειρουργικές αίθουσες νοσοκομείων που συνήθως εμφανίζονται στην τηλεόραση και τις ταινίες που απεικονίζουν τον σχεδόν θάνατο ενός ατόμου, όπως φαίνεται από την κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω ενός κινούμενου φωτός σε ένα γράφημα οθόνης. Το πάνω και κάτω φως που βλέπετε να κινείται είναι μια αναλογική συχνότητα σήματος, που απεικονίζει τον ήχο του καρδιακού παλμού ενός ασθενούς.

Όταν τα ψηφιακά σήματα έγιναν διαθέσιμα για χρήση σε ραδιοεπικοινωνίες, διαπιστώθηκε ότι το σύστημα επαναχρησιμοποίησης καναλιών που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα είναι πιο προσαρμοσμένο στη χρήση του ψηφιακού συστήματος μεταφοράς σημάτων καθώς τα ψηφιακά δεν είναι επιρρεπή σε παρεμβολές σε αντίθεση με τα αναλογικά. Έτσι, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών άρχισαν σύντομα να ανακατασκευάζουν το σύστημα σηματοδοσίας τους για να προσαρμοστούν στο ψηφιακό σύστημα παροχής σήματος στα κινητά τηλέφωνα.

Ήταν σε αυτό το στάδιο που μια εταιρεία επικοινωνίας στην Αγγλία μπόρεσε να αναπτύξει ένα σύστημα ψηφιακής επικοινωνίας γνωστό ως Υπηρεσία Σύντομων Μηνυμάτων ή SMS για χρήση σε κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιώντας το ψηφιακό σύστημα παράδοσης σήματος. Παρεμπιπτόντως, τα SMS μπορούν να γίνουν δυνατά μόνο με ψηφιακό φορέα, αλλά ποτέ δεν είναι δυνατό στο παλιό σύστημα που ήταν ο αναλογικός φορέας. Η ανάπτυξη του Μασάζ SMS ή κειμένου Η δυνατότητα των κινητών τηλεφώνων σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα για χρήση από το κωφό και βουβό τμήμα της κοινότητας. Αλλά τώρα ξέρουμε τι απέγινε αυτό το είδος επικοινωνίας που προορίζεται για κωφούς και βουβούς.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.