Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων – Πώς προέκυψε το κινητό τηλέφωνο;

Η ιδέα για κινητά τηλέφωνα υπάρχει για πολύ περισσότερο από ό,τι ήταν η τεχνολογία που τους παρείχε. Μόλις άρχισαν να χρησιμοποιούν τα πρώτα σταθερά τηλέφωνα, οι άνθρωποι είχαν την ιδέα να βελτιώσουν την άνεση και την ευελιξία αυτού του νέου μέσου επικοινωνίας και να το φέρουν σε νέους τομείς όπως τα αυτοκίνητα. Στην αρχή, τα κινητά τηλέφωνα ήταν κάτι περισσότερο από αμφίδρομα φορητά ραδιόφωνα, αλλά καθώς η τεχνολογία βελτιωνόταν, οι έννοιες πίσω από τα κινητά τηλέφωνα βελτιώθηκαν γρήγορα.

Εργαστήρια Bell και Motorola συμμετείχαν και οι δύο σε μια δραματική κούρσα για να δουν ποιος θα μπορούσε να εφεύρει τα πρώτα βιώσιμα κινητά τηλέφωνα. Ενώ τα εργαστήρια Bell είχαν εγκαταστήσει καινοτόμα συστήματα ραδιοφώνου σε αστυνομικά αυτοκίνητα, αυτές οι συσκευές ήταν πολύ μεγάλες για να τις μεταφέρει κανείς και έτσι δεν ήταν πρακτικές ως πραγματικά κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, το 1973, ο Martin Cooper, ένας επιστήμονας που εργαζόταν για τη Motorola πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη κλήση κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιώντας φορητό ακουστικό. Επιτέλους γεννήθηκε η ηλικία του κινητού τηλεφώνου και ποιον κάλεσε; Κανένας άλλος από τον αντίπαλό του στα Bell Labs, Joel Engel, ο οποίος είχε αγωνιστεί μαζί του για να δημιουργήσει την εφεύρεση.

Μέσα σε λίγα χρόνια, τόσο η Bell όσο και η AT&T είχαν καταλήξει σε πρωτότυπα δικά τους πρωτότυπα και δημιουργήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές περιοχές. Το Σικάγο και το Τόκιο ήταν οι πρώτες πόλεις στον κόσμο όπου μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κινητό τηλέφωνο, αλλά η διαθεσιμότητά τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και τα νέα τηλέφωνα ήταν αρχικά διαθέσιμα μόνο σε έναν επιλεγμένο αριθμό δοκιμαστικών πελατών. Για παράδειγμα, η δοκιμαστική επιχείρηση του 1979 στο Σικάγο διένειμε κινητά τηλέφωνα σε μόλις 2000 πελάτες.

Η ιδέα έπιασε αστραπιαία φωτιά. Μέχρι το 1987 υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες κινητών τηλεφώνων μόνο στις ΗΠΑ. Φαινόταν σαν να ήθελαν όλοι ένα κινητό τηλέφωνο και οι μεγάλες εταιρείες που εμπλέκονταν είχαν όντως καταφέρει. Ωστόσο, υπήρχαν δυσκολίες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η FCC ρυθμίζει και εκχωρεί το εύρος ζώνης ραδιοφώνου για διαφορετικούς σκοπούς. Το ραδιοφάσμα είναι περιορισμένο και μπορεί να γίνει «γεμάτο», επομένως είναι απαραίτητο να ελέγχεται ποιος χρησιμοποιεί τα διάφορα μέρη του. Η περιοχή για την οποία αδειοδοτήθηκαν κινητά τηλέφωνα, στα 800 MHz γέμισε γρήγορα κόσμο. Ωστόσο, αντί να δώσουν περισσότερα, ανάγκασαν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να βελτιώσουν την τεχνολογία και να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αξιοποίησης του εύρους ζώνης που είχαν. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 αυτό είχε επιτευχθεί και η εποχή των κινητών τηλεφώνων που γνωρίζουμε επί του παρόντος άρχισε πραγματικά. Και τα υπόλοιπα όπως λένε είναι ιστορία.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.