Επεξήγηση της μνήμης και της συμπεριφοράς του υπολογιστή

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε γνωστό στον άνθρωπο, οι υπολογιστές δεν είναι χωρίς τις ιδιορρυθμίες τους. Φαίνεται μερικές φορές ότι οι υπολογιστές σχεδιάζουν σχεδόν να μπερδέψουν και να απογοητεύσουν τους χρήστες, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την περίεργη συμπεριφορά που βλέπουμε. Προσθέστε σε αυτό τις πολλαπλές μορφές μνήμης και τις συμπεριφορές καθεμιάς που μπορεί να επιλέξουν να επιδείξουν μάλλον περίεργη και ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε ακατάλληλες στιγμές, και θα έχετε το μείγμα για μια εντελώς μπερδεμένη εμπειρία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η μνήμη του υπολογιστή έχει μια κατηγορία χαρακτηριστικών που είναι μοναδικά για αυτήν και που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περαιτέρω γιατί μερικές φορές ενεργεί όπως κάνει. Αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούνται από μεταβλητότητα, μεταβλητότητα, προσβασιμότητα και δυνατότητα διεύθυνσης. Ρίξτε σε χωρητικότητα και απόδοση, και η μίξη δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, μπορούμε να κατανοήσουμε τη μνήμη του υπολογιστή και να τον βοηθήσουμε να αποδώσει καλύτερα για εμάς.

Ακολουθούν ορισμένοι όροι που πρέπει να κατανοήσουμε πριν αποφασίσουμε ότι ο υπολογιστής λειτουργεί παράξενα και πρέπει να αντικατασταθεί. Συνήθως, η τάση του υπολογιστή να τρώει τα έγγραφά μας και να μας βασανίζει με λειτουργίες που δεν λειτουργούν οφείλεται μόνο στη μη κατανόηση των ικανοτήτων των τύπων μνημών ή στο ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι ακόμη και μεταξύ των επώνυμων αναμνήσεων που γνωρίζουμε, όπως η RAM και η ROM.

Η αστάθεια έχει δύο πόλους – αυτό που είναι πτητικό και αυτό που δεν είναι ασταθές. Η μόνη διαφορά είναι στο τι μπορεί να κάνει η μνήμη εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος στον υπολογιστή. Η μη πτητική μνήμη θα διατηρήσει την εργασία μας ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτός ο τύπος μνήμης προσπαθεί να μας κάνει χαρούμενους αποθηκεύοντας την εργασία μας και τα αγαπημένα μας προγράμματα υπολογιστή για μελλοντική χρήση.

Η ασταθής μνήμη θα ονομαζόταν ιδιοσυγκρασιακή αν συγκριθεί με το πώς δουλεύουμε εμείς οι ίδιοι. Ένας άλλος τρόπος για να δούμε αυτό το είδος μνήμης είναι να το σκεφτούμε ως τα συναισθήματα του υπολογιστή. Όπως είμαστε άστατοι στα συναισθήματά μας, έτσι είναι και οι υπολογιστές. Αυτός ο τύπος μνήμης πρέπει να έχει σταθερή πηγή ενέργειας για να μην διατηρεί το έργο του. Εάν η ισχύς εξαφανίζεται, το ίδιο συμβαίνει και με την ασταθή μνήμη. Του αρέσει μια καλή χρέωση.

Οι μορφές δυναμικής και στατικής μνήμης συνδέονται συνήθως με τη μνήμη RAM. Και οι δύο μορφές είναι ασταθείς και απαιτούν σταθερή πηγή ενέργειας, αλλά η δυναμική μνήμη ανανεώνεται περιοδικά. Η στατική μνήμη δεν ανανεώνεται, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη, αλλά όχι τόσο δημοφιλή επιλογή όσο η δυναμική μνήμη.

Η μεταβλητότητα είναι η ικανότητα της μνήμης του υπολογιστή να διαβάζει και να γράφει αποθήκευση και έρχεται με τη μορφή αμετάβλητων και μεταβλητών τύπων μνήμης. Ο μεταβλητός χώρος αποθήκευσης μπορεί να αντικατασταθεί περισσότερες από μία φορές και είναι απαραίτητο για έναν υπολογιστή να είναι χρήσιμος για πολλές από τις εργασίες που θέλουν να κάνουν οι χρήστες με τον υπολογιστή. Αυτός ο τύπος μνήμης χρησιμοποιείται τόσο για δευτερεύοντες όσο και για πρωτεύοντες σκοπούς αποθήκευσης. Μεταξύ των συγκεκριμένων τύπων μεταβλητής αποθήκευσης και μνήμης είναι η ROM. Είναι οι μεταβλητοί και αμετάβλητοι τύποι αποθήκευσης που είναι υπεύθυνοι για την εκτέλεση λειτουργιών όπως η εγγραφή CD, DVD και άλλες παρόμοιες λειτουργίες.

Η προσβασιμότητα βρίσκεται τόσο σε μορφές τυχαίας πρόσβασης όσο και σε διαδοχικές μορφές. Η τυχαία πρόσβαση είναι ίσως η πιο γνωστή και ονομάζεται με αγάπη RAM. Αυτό σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να προσπελαστεί σε οποιαδήποτε τοποθεσία σε περίπου τον ίδιο χρόνο – που μας φαίνεται στιγμιαίο, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα.

Η διαδοχική μνήμη είναι πιο αργή και οι πληροφορίες συλλέγονται και προσπελάζονται με σειριακή σειρά. Συνήθως, αυτός ο τύπος μπορεί να παρατηρηθεί συνήθως με αποθήκευση εκτός σύνδεσης.

Η διευθυνσιοδότηση έρχεται σε τρεις μορφές: τοποθεσία, αρχείο και περιεχόμενο. Η τοποθεσία γίνεται από μια αριθμητική διεύθυνση μνήμης που συνήθως περιορίζεται στην κύρια αποθήκευση και έχει πρόσβαση εσωτερικά. Το αρχείο γίνεται με ονόματα αρχείων με δυνατότητα ανάγνωσης από τον άνθρωπο. Με άλλα λόγια, το όνομα που δώσατε σε ένα αρχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται. Η δυνατότητα διεύθυνσης περιεχομένου αφορά μια επιλεγμένη τιμή κατακερματισμού – ένα σύντομο αναγνωριστικό με έναν αριθμό που οδηγεί στη διεύθυνση μνήμης για τις πληροφορίες.

Τώρα που οι όροι δεν είναι τόσο μυστηριώδεις, θα είναι ευκολότερο να κατανοήσετε ορισμένες από τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη μνήμη που εμφανίζει ο υπολογιστής σας. Αυτό θα κάνει τη χρήση του υπολογιστή σας πιο ευχάριστη εμπειρία.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.